neljapäev, 6. detsember 2018

Ei saa me läbi KERROTA

Sügis hakkab ühele poole saama, nii ka Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva aasta. Läheneb novembrikuine Kerro klubipidu, mille korraldab laudkond Reinud. Mitte liialt vara, kuid aegsasti kogunevad laudkonna liikmed Jaama tänavale, et ühises arutelus leida peole väärikas teema, mis köidaks meeli ja teeks peost meeldejääva sündmuse, saab ju Kerro pereklubi 41 aastaseks. Tõsiselt arutleti teemal “keskeakriis”. Pereklubi on jõudnud ikka, kus inimese elukaarel tulevad esimesed tõsised kriisi momendid, tihti on saavutatud isiklikus elus majanduslik heaolu ja soovitakse muutuseid enda ellu tuua. “Keskeakriisi” teemal arutleti tervelt 1,5 tundi - ideid oli, kuid mitte ülearu palju ning paljud arutlejad pole veel jõudnud oma elus sellesse kriitilisse eluhetke. Seega juhtus kõik see, mis juhtuma pidi. Pika arutelu lõppedes (kas ikka oli lõpp) pidid kahjuks lahkuma Meelike, Taimo, Angela, Kristi. Vähemalt menüüga seonduvad ideed said ilusti kirja pandud. Vorstid-konservid, lihapallid lubasid lahkesti kohale tuua Angela ja Kristi. Kõrvitsasalat, kuivatatud ampsud, marineeritud kurk jäi Ilme ette valmistada. Siis veel muna, mahla, kartulit ja punapeeti. 

Ja siis… Janellele meenus jaanuarikuine mõte (pärast seda, kui Veiko oli välja hüüdnud idee, et selle aasta teemad võiksid olla seotud EV100 tähistamisega). Muidugi on Eestile tähtsad naabrid ning novembris saab ju ka Läti Vabariik 100 aastaseks, mõttes mõlkus ju tähistada Läti väärikat sünnipäeva ja tuua esile asju, miks on Läti mõneski mõttes Eestile oluliseks muutunud ja mis seob kahte naaberriiki. Idee kinnitamiseks olid koosolekule saabunud laudkonna liikmed Olev ja Lily!
Lõpuks ometi sündis peo teema - Ei saa me läbi Lätita...

Ettevalmistused peoks. Töökoosolek Meelikese ja Taimo juures. Kui palju peab pitsasid ära sööma, et sõnamänguks saaks papist välja lõigata sobiv arv erinevaid ja samasuguseid tähti?!
Ja kui palju on vaja abilisi, et kõik tähed saaksid lõigatud?! Aitäh Adele ja tänud Otile, kes on tulnud teisest lauast Reinudele appi, eks ühel päeval tuleb tasumise tund…Samal ajal mõtlesid teised küsimusi, mis oleksid seotud Lätiga ning mille vastus oleks neljatäheline. Nagu ikka oli abiks google.
 







Kõik teed viivad Lätti! Kuidas oleks saanud pidu korraldada, kui pole värskeid muljeid ja vajaminevat kraami otse Lätist? Nii võtsid Marge ja Christi ette teekonna piirile ning leidsid sünnipäevalastele sobivad üllatuskingitused. Lisaks muud läti kirjades purke ja pudeleid. 



Agaramad kordasid tuuri lõunanaabrite juurde, sest vaja oli veel lippe ja rahvusvärvides paela meetrite kaupa. Piirist alates jäävad tee peale tõsised ahvatlused: Alko100, SuperAlko, Lido, Ikea jpm.






Esimesed aktiivsed klubilised panid ennast kirja juba nädal enne pidu.

22. novembri hommikuks oli kirjas 57 inimest. 5 viimast kohta kuulutasime välja koos Läti teemalise videoga ning sama päeva õhtuks oli kirjas 86 nime. Osalejaid oli lõppkokkuvõttes 80. Neist klubiliikmeid 50 ning külalisi koos ansambliga 30.

Reede õhtul hakkasid ettevalmistused peosaali sättimiseks ja söögi tegemiseks. Sel korral leiti mõtteid raamatust "Läti köök". Polnudki suur üllatus, et Eesti ja Läti köök on suhteliselt sarnased. Mida me kindlalt ei teinud on see, et ei rikkunud kartulisalatit tomati ja piprakaunaga. Kartulisalati tegi ülimaitsvaks Lily ja Olevi kasvatatud ja keedetud kartul, väga hea sordi valik salati valmistamiseks.

Valmistatud sai erinevaid põdraliha ampse ja salateid, täidetud mune. Muna kulus kogu laua katmiseks ca 70 tk. Munadega toetasid Angela ja Jaanis, soovitame soojalt neilt kodukana mune osta!!! Kusjuures munade koorimise käigus saime ühiselt aru, et munadel oli number väiksem koor ümber ja muna polnud huvitatud oma kasukast loobuma - pikalt vahetas laudkond mõtteid selle ümber, kuidas on mõtekas muna keeta nii, et koorida oleks lihtne, üldse tekkis küsimus mitu päeva peale munemist on muna valmis keetmiseks ja suure küsimärgi all oli ka fakt, mis pidi peab muna säilitama munakarbis - kas teravik üles või allapoole? Osadele täidetud munade peale mõtlesime panna ka kilu, kuid kilu maitses reede õhtul nõnda hästi, et see sai kiirelt otsa.
Laupäeva hommikul jätkasime ettevalmistusi ning seejärel läks Janelle muffineid küpsetama (kokku 86 muffinit). Õhtul kella kuuest olime taaskord rahvamajas ning hakkasime läbi proovima etteasteid ning toite serveerima. Kõik sujus kenasti ning poole üheksa ajal olidki esimesed peolised juba kohal. 

Iga piiriületus vajab viisat, mille sai dokumendi alusel ja raha makstes lunastatud. Isiku tuvastamiseks oli kaasa võetud väga omanäolisi dokumente: sealhulgas ajalooline isikutunnistus Eesti esimese vabariigi ajast, lubasid, passe (hundipass), ostukaarte, õpilas-, komsomoli- ja ametiühingupileteid, saadiku-, suvepäevade-, kvalifikatsiooni- ja abielutunnistusi, liikmeraamatuid, piirilubasid ning Merlel oli kaasas artikkel ajakirjast Elukiri.

  
Reinud kutsusid pidu avama Läti kuulsa ansambel Brainstorm - solist Meelike, taustajõud - Janelle, Angela, Heili ja Marge. Ansambel tuli kohale otse Läti muusikafestivalilt Positivus. Kuna laudkonnal raha nappis, siis bändi poolt esitati üks (ja seegi poolik) muusikapala ning rahvale astus hoopis üles Riga Kerrol Eesti bänd Vanad sõbrad.


Laudkond Naabrid võttis tõsiselt üleskutset uute sõprade peole kutsumisel. Peole kaasati 14 külalist pluss 10 klubikat. Korraldajad kaasasid nii uued kui täiesti uued vanad sõbrad. 

Alkobaaris toimus Rigas Palsami pitsimüük, lisateatega "maksud jäävad Kerrosse". 
Suupisted sai valida Lido letist, mida ka agaralt tehti juba enne ametlikku algust.


Ja kuna Eesti ei saa läbi Lätita, siis naerutas rahvast PALLIDUO, 
peaosades lätlane (Meelis) ja eestlane (Ott)
keda toetasid võimlejad Meelike, Janelle, Angela ja Heili.
 
 
Seejärel oli aeg pime tähemängus panna proovile laudkonnad teadmistega Läti kohta. Mängu juhtis Marge, stopperi nuppu vajutas Meelis, vajalikke tähti õigel ajal ja õiges koguses andsid - Meelike, Heili, Angela, Janelle.
Laudkond ALATI VIIS nuputas, mis on Eesti - Läti vaheline piiripunkt (IKLA), äsja avatud kaupluse nimi Lätis - (IKEA) ning milline dokument peab Lätti minnes kaasas olema. Tõnu, Toomas, Kauri ja Gustav said kiiresti kokku sõna PASS.
Mängu võitsid REINUDE külalised, sohki polnud ollagi, kuna mängu korraldajad kahjuks ka peo lõppedes polnud jõudnud külalistega korralikult tutvuda. Auhindadeks, mitte just üllatuslikult, kuid siiski-siiski - kohukesed KARUMS.
 


Reinud, kui tuntud viktoriinide korraldajad ei olnud isegi sellest väga vaimustunud ning seega tuli mõte lavastada Eesti-Läti vihjemäng. Mõeldud tehtud, ning äraarvamiseks astusid rahva ette tegelased filmist "Viimne reliikvia" - Agnes, Siim ja abtiss. Üle saalipõranda tatsasid nii karu kui ilves. Pikema arutelu tekitas "vikatimehe" saabumine - selgus tõsiasi, et võrreldes Lätiga on hinnad krematooriumides soodsamad. Käru mõisa pilti vaadates pakuti õigesti arhitekti (R.Pflug) päritolu. Saadi teada, et kirjanikuhärra August Gailiti sünnikoht on Sangaste. 

Sünnipäevalaste reas on kokku 12 nime: Ilme, Meelike, Arnold, Eva, Oskar, Angela, Gerli, Helen, Heili, Jaanika, Toomas ja Anne. Klubi algaastatest peale on nappinud novembrikuu sünnipäevalapsi, kuid tänasel päeval on pilt juba muutunud. Tänulaul kõlas eriti võimsalt tänu pillimees Oskari häälele.  
Klubi liikmed said avaldada oma meelsust peremehe ja perenaise valimistel.  Valimiskomisjoni nimel võttis sõna Tõnu ning au ja kohustuse rasket puuraha edasi kanda saavad Veiko ja Janelle. Tseremoonia sai kiire lõpu, sest muffinitel süüdatud tordiküünlad hakkasid kiiresti kreemi sulatama.


Enne peo lõppu saavad auhinnatud veel klubilised, kes riietuse värvitoonide valimisel võtsid aluseks läti lipuvärvid. Karums kohuke omanikeks saavad Tõnu, Avo, Anne ja Vallo.

Kõige enam pälvis tähelepanu Eesti Vabariigi kodaniku isikutunnistus nr 822671. Nii kaunist dokumendifotost tänapäeval võib ainult unistada. 


Pidu lõppes kaks tundi peale keskööd piiriületusega kodu poole. Korraldajatele veel omakorda 2 tundi hiljem.

Järgmise peo korraldab laudkond Ants Käpp ja teema on Hiinamaine.
Olgem valmis rännakuks!

Suured tänud kõikidele pidulistele, hoidkem kainet meelt ja jätke raha Eestisse!


Pika ja põhjaliku ülevaate ettevalmistustöödest pani kirja Heili Burmeister, täiendasid perenaine Janelle Leenurm ja Ilme Säde.